NextFloat+ Subvenție de 13,4 Milioane de Euro pentru Industrializarea Energiei Eoliene Flotante

NextFloat+ Subvenție de 13,4 Milioane de Euro pentru Industrializarea Energiei Eoliene Flotante

Proiectul NextFloat+ a obținut o subvenție de 13,4 milioane de euro de la Fondul de Inovare al Comisiei Europene pentru industrializarea energiei eoliene flotante. Acest proiect paneuropean își propune să accelereze implementarea tehnologiei de vânt flotant de generația următoare, sporind competitivitatea și scalabilitatea.

Consortiul care coordonează proiectul este format din X1 Wind, în calitate de coordonator al proiectului, alături de Technip Energies și NextFloat Plus S.A.S. Acesta va implica implementarea unei platforme eoliene flotante de 6 MW la un sit de testare în Marea Mediterană. Prototipul precomercial, denumit „X90”, va demonstra un sistem integrat rentabil, compus dintr-o platformă flotantă eficientă structural și ușoară, cu o ancorare de tip SPM (Single Point Mooring) și o platformă de tensiune (TLP), reducând semnificativ impactul asupra fundului marin.

Injecția de capital va avansa și mai mult industrializarea și scalarea soluției integrate de energie eoliană flotantă la o scară de peste 20 MW. Alex Raventos, CEO și cofondator al X1 Wind, a declarat că această subvenție reprezintă o piatră de temelie în strângerea de fonduri pentru proiectul NextFloat+, adăugându-se la finanțarea deja obținută prin intermediul Comisiei Europene în cadrul programului Orizont Europa, finanțarea obținută prin Guvernul francez în cadrul planului Franța 2030 operat de ADEME, precum și finanțarea privată de la parteneri și acționari.

Proiectul NextFloat+ va construi pe baza rezultatelor obținute în cadrul proiectului PivotBuoy, care a demonstrat tehnologia inovatoare a X1 Wind prin implementarea cu succes a unui prototip la scară redusă în Insulele Canare. În special, proiectul va introduce inovații suplimentare pentru a reduce costurile nivelului de energie electrică (LCOE) al energiei eoliene flotante și impactul său asupra mediului, inclusiv sistemul brevetat de conectare rapidă și instalarea unui sistem de bio-boosting aplicat pe flotor.

Willy Gauttier, VP al Unității de Afaceri Energie Eoliană Flotantă a Technip Energies, a comentat: „Suntem încântați să anunțăm selecția noastră pentru proiectul NextFloat+, o inițiativă care urmărește să propulseze faza precomercială a unui proiect de energie eoliană flotantă și să demonstreze capacitatea noastră de a facilita proiecte la scară comercială în Europa și în întreaga lume. Acest proiect reprezintă o oportunitate unică de a accelera dezvoltarea soluțiilor energetice durabile și de a sprijini expansiunea industriei de energie eoliană flotantă.”

Fondul de Inovare este finanțat din veniturile din Sistemul de Comerț al UE pentru Emisii, un sistem „cap and trade” pentru reducerea emisiilor prin intermediul pieței carbonului. Acesta se concentrează pe tehnologii curate extrem de inovatoare și pe proiecte emblemă cu valoare adăugată europeană, care pot aduce reduceri semnificative ale emisiilor și gazelor cu efect de seră .