Schimbările climatice au modificat semnificativ culoarea oceanelor în ultimele două decenii

Schimbările climatice au modificat semnificativ culoarea oceanelor în ultimele două decenii

   Nature a emis o alarmă cu privire la schimbările subtile, dar semnificative, ale culorii oceanului în ultimele două decenii. Se crede că această tendință globală este o consecință a schimbărilor climatice induse de om, potrivit unei echipe de colaborare de oameni de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie și alte instituții de cercetare.

   Conform constatărilor echipei, schimbările de culoare în oceanele lumii, deși nu sunt ușor perceptibile de ochiul uman, s-au produs în 56% din oceanele lumii. Această acoperire depășește suprafața totală de  pe Pământ și subliniază vastitatea și urgența acestei probleme de mediu. Detectarea tendințelor determinate de schimbările climatice în ecosistemele oceanice la scară globală este totuși o provocare din cauza dificultăților de a efectua măsurători oceanografice la scari spațiale și temporale suficient de mari.

„Acest lucru oferă o dovadă suplimentară a modului în care activitățile umane afectează viața pe Pământ într-o mare măsură spațială”, afirmă autorul principal BB Cael, PhD ’19, al Centrului Național de Oceanografie din Southampton, Marea Britanie. „Este un alt mod în care oamenii afectează biosfera. .”

   În studiul actual, Cael și echipa au analizat măsurătorile culorii oceanului capturate de Spectroradiometrul cu imagini cu rezoluție moderată (MODIS) la bordul satelitului Aqua pe o perioadă de 21 de ani. „Așa că m-am gândit, nu are sens să cauți o tendință în toate aceste alte culori, mai degrabă decât doar în clorofilă?” Cael comentează: „Merită să ne uităm la întregul spectru, mai degrabă decât să încercăm doar să estimăm un număr din biții din spectru.”

Disponibilitatea datelor

Datele de teledetecție sunt disponibile de la https://oceancolor.gsfc.nasa.gov/l3 ; denumirile de date specifice ale produselor sunt primele 240 de luni ale standardului lunar de 9 km MODIS-Aqua rs la 412, 443, 488, 531, 547, 667 și 678 nm. Ieșirile modelului sunt disponibile la https://doi.org/10.7910/DVN/08OJUV .