Audi oferă două noi modele A5 PHEV în două niveluri de putere pentru seria A5

Audi oferă două noi modele A5 PHEV în două niveluri de putere pentru seria A5

Pe lângă modelele de motoare cu combustie pură, Audi oferă acum două modele de vehicule electrice hibride plug-in (PHEV) în două niveluri de putere pentru seria A5, pentru prima dată. Noua generație de baterii HV are o capacitate cu aproximativ 45% mai mare. Performanța crescută de frânare regenerativă contribuie la o autonomie electrică de până la 110 kilometri (68 mile).

Noul Audi A5 Avant e-hybrid quattro și Audi A5 Sedan e-hybrid quattro sunt ambele disponibile în două niveluri de putere: 220 și 270 de kilowați. Vehiculele sunt propulsate de un motor 2.0 TFSI cu o putere de 185 kW (252 CP) și un motor electric care furnizează până la 105 kW.

În versiunile de 270 kW, Avant și Sedan pot accelera de la 0 la 100 km/h (62 mph) în 5,1 secunde. Versiunile cu 220 kW pot accelera de la 0 la 100 km/h în 5,9 secunde. Toate variantele pot atinge o viteză maximă de 250 km/h (155 mph).

Inima noilor hibride plug-in A5 este noua baterie de înaltă tensiune din spatele vehiculului. Audi și-a mărit capacitatea la 25,9 kWh (20,7 kWh net), un câștig de aproximativ 45%. Puterea maximă de încărcare AC a fost crescută la 11 kW. Această creștere a puterii reduce timpul de încărcare de la 0 la 100% la doar 2,5 ore.

De asemenea, Audi a crescut semnificativ performanța de frânare regenerativă, iar șoferii pot acum regla gradul de recuperare a forței în modul EV folosind padelele de pe volan. Noul A5 e-hybrid funcționează în esență cu energie electrică cât mai mult timp posibil pentru a utiliza pe deplin încărcarea disponibilă a bateriei până la destinația șoferului. Când această funcție este activată, vehiculul recuperează automat energia. Aceasta se bazează pe datele de rută stocate în sistemul de navigație. Noul A5 e-hybrid quattro poate recupera energie automat, fără ghidare activă a traseului.

Sunt disponibile două moduri de operare: „EV” și „hibrid”. În modul EV, modelele PHEV funcționează exclusiv cu energie electrică. Când conduceți în modul hibrid, sistemul de management hibrid menține un anumit nivel de încărcare, după cum este necesar, pentru a economisi suficientă energie electrică pentru o utilizare ulterioară, de exemplu pentru conducerea electrică în oraș. Pe lângă modul hibrid automat, nivelul de încărcare dorit poate fi acum selectat individual pentru prima dată folosind un glisor digital.

A5 Sedan e-hybrid quattro cu puterea de bază pornește de la 62.500 de euro în Germania. Prețul noului A5 Avant e-hybrid quattro începe de la 64.150 de euro. Sedanul de performanță mai mare, cu echipamente standard îmbunătățite semnificativ, are un preț de la 70.900 EUR, în timp ce A5 Avant e-hybrid quattro, de performanță mai mare, începe de la 72.550 EUR. Noile modele e-hibrid, care sunt construite în Neckarsulm, pot fi comandate în Europa începând cu 27 martie 27 2025. Lansarea inițială este planificată pentru aprilie 2025.

Acționare electrică. Acționarea electrică este asigurată de un motor sincron excitat permanent cu o putere maximă de 105 kW. Motorul electric este integrat în carcasa S tronic-ului cu șapte trepte. Cuplul complet al sistemului este disponibil chiar și la ralanti: 500 N·m în varianta de 270 kW și 450 N·m pentru varianta de 220 kW. Electronica de putere (invertor de impulsuri) utilizată în modelele hibride plug-in ale A5 este o nouă dezvoltare. Invertorul de impulsuri este mai mic, mai ușor și mai eficient, reducând astfel consumul de energie electrică. Prin urmare, consumul în modul hibrid este și el mai mic.

Capacitatea bateriei și densitatea energiei au crescut semnificativ; celulă la pachet.

La 25,9 kWh (20,7 kWh net), Audi a crescut capacitatea noii baterii de înaltă tensiune (bateria HV) din spatele vehiculului cu aproximativ 45% în comparație cu predecesorul său hibrid plug-in, A6 TFSI e. În schimb, spațiul necesar de instalare a crescut doar ușor, având în vedere capacitatea semnificativ crescută. Bateria HV măsoară 992 × 996 × 177 milimetri (39,1 x 39,2 x 7,0 inchi). Interacțiunea dezvoltată și semnificativ optimizată între frâna mecanică cu frecare și recuperarea energiei prin intermediul motorului electric a crescut, de asemenea, performanța de frânare regenerativă.

 

Celulele bateriei pentru A5 e-hybrid sunt dispuse într-un singur strat datorită spațiului disponibil în secțiunea din spate a mașinii. Fiecare celulă prismatică stochează cu aproximativ 46% mai multă energie decât celulele utilizate anterior în vehiculele cu podea joasă din segmentul C. Celulele au fiecare o capacitate de încărcare de 70 amperi-oră (Ah). Compoziția materiilor prime a celulelor permite o densitate de energie mai mare. Energia bateriei este grupată în 17 celule, cunoscute sub numele de stive. Șase dintre aceste stive formează o unitate și sunt conectate în succesiune.

În ceea ce privește aranjarea celulelor bateriei, Audi urmărește o nouă abordare cu celula la pachet. În acest proces, celulele nu mai sunt plasate într-un modul de baterie, ci sunt lipite direct în carcasa bateriei. Densitatea de ambalare mai mare rezultată înseamnă că conținutul de energie și densitatea de energie a sistemului HV pot fi crescute în timp ce ocupă mai puțin spațiu. Odată cu evoluțiile tehnice ulterioare în chimia celulelor, este disponibilă o putere electrică mai mare în comparație cu generația anterioară, chiar și la o stare scăzută de încărcare și temperaturi exterioare scăzute.

Puterea maximă posibilă de încărcare AC a fost mărită de la 7,4 kW bifazic la 11 kW trifazic, în funcție de infrastructura respectivă. Cu această putere crescută, timpul de încărcare de la zero la 100% al bateriei HV este redus la doar 2,5 ore. Un cablu de încărcare (mod 3, priză tip 2) pentru încărcare convenabilă acasă și pe drum este inclus ca standard. Serviciul propriu de încărcare Audi, Audi charging, oferă acces la numeroase puncte de încărcare AC din 29 de țări europene, la cerere.

Mai multă recuperare de energie în modul depășire și frânare. Comparativ cu generația anterioară PHEV a A6, Audi a crescut semnificativ performanța de frânare regenerativă la noul A5 e-hybrid. Modelul PHEV încearcă fundamental să conducă cu energie electrică cât mai mult timp posibil și să utilizeze pe deplin încărcarea disponibilă a bateriei în drum spre destinație. Eficiența propulsiei hibrid plug-in depinde de fazele în care șoferul ridică piciorul de pe accelerație. În astfel de situații, recuperarea depășirii este controlată printr-o decelerare definită, în funcție de nivelul de conducere selectat.

În plus, recuperarea automată poate fi presetată în MMI la nivelurile de conducere D și M. Vehiculul variază recuperarea în mod autonom. Parametrii pentru aceasta sunt datele de rută stocate în sistemul de navigație, cum ar fi pante, razele curbei, semne cu numele locului și limitele de viteză. Un alt factor important este traficul din față. De îndată ce este selectată frânarea cu regenerare automată, semnalele predictive sunt introduse în funcția de frânare regenerativă depășită cu ajutorul Asistentului de eficiență predictivă (PEA). Noul A5 e-hybrid poate efectua, de asemenea, frânare regenerativă automată fără ghidare activă a rutei.

Când pedala de frână este apăsată în timpul decelerației, A5 Avant e-hybrid quattro și A5 Sedan e-hybrid quattro pot recupera până la 88 kW de putere și o pot alimenta în bateria HV. Când este operat ca generator, motorul electric reprezintă mai mult de 90% din toate procesele de decelerare. Sistemul integrat de control al frânelor cu capacitate de amestecare (iBRS) asigură frânarea fără presiune și cea mai bună recuperare de energie posibilă. Frânele hidraulice ale roților sunt folosite doar pentru manevre de frânare mai dure. Acest lucru nu are niciun efect asupra senzației de frânare pentru șofer, deoarece pedala de frână și hidraulica de frână sunt decuplate.

Nivelul de recuperare reglabil prin palete la volan. Datorită noii arhitecturi electronice E3 utilizate în Premium Platform Combustion (PPC), gradul de recuperare a forței în modul de conducere electric (mod EV) poate fi ajustat la trei niveluri diferite folosind padelele de pe volan, la fel ca la modelele integral electrice. Padela din stânga (minus) este utilizată pentru a selecta frânarea electrică și nivelul de recuperare corespunzător. Padela din dreapta (plus) poate fi folosită pentru a reduce nivelul de recuperare. Astfel, paletele pot fi folosite pentru a seta un nivel mai ridicat de decelerare înainte de viraj, de exemplu. La nivelul zero, hibridul plug-in rulează liber fără un cuplu suplimentar de rezistență atunci când piciorul este scos de pe pedala de accelerație. Aceasta înseamnă că energia este recuperată numai atunci când frâna este aplicată.

Strategie de operare inteligentă pentru eficiență maximă. Două moduri de operare sunt disponibile în noile modele A5 PHEV: „EV” și „hibrid”. În modul EV, modelele PHEV funcționează cu energie electrică. Motorul cu ardere este pornit doar în următoarele situații: deselectarea intenționată a EV în bara de comutare de sub afișajul panoramic sau prin intermediul MMI; în programul de conducere S; prin modul selectat al sistemului de manevrare dinamică Audi drive select; sau la pornirea ghidării rutei cu asistența hibridă activată.

Dacă ghidarea rutei de navigare este activată, asistentul hibrid ia în considerare datele rutei la selectarea modului de conducere. Motorul cu ardere se cuplează și în timpul kickdown-ului, iar modul EV este dezactivat până la terminarea acțiunii kickdown.

Dacă nu apare nici una dintre aceste situații, noile modele PHEV folosesc bateria HV în modul EV până când aceasta este complet descărcată. Glisorul digital utilizat pentru a controla starea de încărcare dorită prin intermediul MMI în modul hibrid nu poate fi acționat în modul EV; asta pentru că încărcarea bateriei va fi utilizată pe deplin în modul electric. În modul EV, viteza vehiculului este limitată la 140 km/h (87 mph). Modelele PHEV pot fi pornite fie în modul EV, fie în modul hibrid, iar modul utilizat ultimul va fi setat ca implicit pentru următoarea pornire a vehiculului.

Când conduceți în modul hibrid, sistemul de management hibrid menține starea de încărcare a bateriei la nivelul necesar pentru a economisi suficientă energie electrică pentru utilizarea ulterioară, de exemplu pentru conducerea electrică în oraș. A5 Sedan e-hybrid quattro poate parcurge până la 116 km (72,1 mi) numai cu energie electrică, conform valorii WLTP EAER City.

Când vine vorba de consum optimizat din punct de vedere al eficienței, modul hibrid este cel mai eficient atât pe distanțe scurte, cât și pe distanțe lungi. În funcție de situația de condus și de nevoile de putere ale șoferului, strategia de operare decide dacă se conduce în regim electric sau hibrid pentru a fi cât mai eficient. Modelul PHEV preferă să circule cu energie electrică în zonele urbane. La viteze mai mari, proporția de conducere hibridă crește. Cu ghidarea activă a rutei, strategia operațională ia în considerare ruta planificată; cea mai bună configurație energetică posibilă pentru ruta dorită este selectată automat. Pentru a obține cea mai mare eficiență, vehiculul calculează ce părți ale traseului sunt potrivite pentru conducerea electrică. De exemplu, conducerea electrică este de preferat acolo unde vitezele sunt probabil scăzute, cum ar fi în zonele urbane și ambuteiajele. Când asistentul hibrid este activat și ghidarea rută este activată, setările precum nivelul de încărcare dorit vor fi suprascrise pentru a asigura o strategie de operare eficientă.

Pe lângă modul hibrid automat, nivelul de încărcare dorit poate fi acum setat individual pentru prima dată folosind un glisor digital. Șoferii îl pot folosi pentru a defini cu precizie cât de mare ar trebui să fie nivelul de încărcare al bateriei HV. Nivelul de încărcare poate fi setat și înainte de călătorie, astfel încât să existe suficientă energie disponibilă pentru conducerea electrică la destinație, dacă se dorește sau dacă nu există nicio opțiune de încărcare acolo.

Nivelul de încărcare dorit poate fi setat în pași definiți folosind un glisor digital pe o scară procentuală. Dacă valoarea țintă a stării de încărcare (SoC) este sub valoarea reală a SoC, bateria se va descărca până la acea valoare. Dacă valorile țintă și reale se potrivesc, puterea va veni în principal de la motorul cu ardere pentru a menține SoC. Dacă SoC țintă este peste SoC real, vehiculul va fi alimentat de motorul cu ardere pentru a reîncărca bateria.

Bateria este încărcată cu scopul de a maximiza eficiența și de a minimiza impactul asupra mediului. Aceasta înseamnă că motorul cu ardere încarcă bateria doar la viteze de peste 65 de kilometri pe oră (40 mph); la viteze mici, nivelul de încărcare este pur și simplu menținut. Acest lucru maximizează eficiența și permite conducerea parțial electrică în oraș sau în traficul stop-and-go. Bateria poate fi încărcată în acest fel până la 75 la sută. Acest lucru asigură că bateria este încărcată cu eficiență maximă în timpul conducerii. Pentru a crește încărcarea bateriei peste 75%, este necesară o sursă externă de încărcare AC.

Lasă un răspuns