Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) au dezvoltat un reactor care trage dioxidul de carbon direct din aer și îl transformă în combustibil

Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) au dezvoltat un reactor care trage dioxidul de carbon direct din aer și îl transformă în combustibil

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) au dezvoltat un reactor care trage dioxidul de carbon direct din aer și îl transformă în combustibil durabil, folosind lumina soarelui ca sursă de energie. Cercetătorii spun că reactorul lor alimentat cu energie solară ar putea fi folosit pentru a produce combustibil pentru a alimenta mașini și avioane, sau multe produse chimice și farmaceutice. Poate fi folosit și pentru a genera combustibil în locații îndepărtate sau în afara rețelei.

Rezultatele sunt raportate într-o lucrare cu acces deschis în revista Nature Energy .

Captarea directă a aerului este o tehnologie emergentă de scădere a nivelurilor de CO 2 din atmosferă , dar în prezent este costisitoare și consecințele pe termen lung ale stocării CO 2 sunt incerte. O abordare alternativă este utilizarea CO 2 din atmosferă la fața locului pentru a produce combustibili regenerabili cu valoare adăugată, dar tehnologiile actuale de utilizare a CO 2 necesită în principal o alimentare concentrată de CO 2 sau o temperatură ridicată.

Aici raportăm un reactor cu flux direct de captare și utilizare a carbonului în aer cu dublu pat în fază gazoasă care produce gaz de sinteză (CO + H2) prin utilizarea la fața locului a CO2 captat în aer folosind lumină, fără a necesita temperatură sau presiune ridicată. Reactorul constă dintr-un pat de adsorbant solid de silice-amină pentru a capta CO2 aerob și a produce aer fără CO2 ; lumina concentrată este utilizată pentru a elibera CO 2 capturat și a-l converti în gaz de sinteză pe un pat de silice/alumină-titan-cobalt bis(terpiridină) molecular-semiconductor fotocatalizator.

Folosim oxidarea materialelor plastice de poli(etilen tereftalat) depolimerizate ca contrareacție. Ne imaginăm că această tehnologie va funcționa diurnă, în care CO 2 este captat în timpul nopții și transformat în gaz de sinteză sub lumina concentrată a soarelui în timpul zilei.

-Kar și colab.

 

Captarea și stocarea carbonului (CCS) a fost prezentată ca o posibilă soluție la criza climatică și a primit recent finanțare de 22 de miliarde de lire sterline de la guvernul Regatului Unit. Cu toate acestea, CCS este consumatoare de energie și există îngrijorări cu privire la siguranța pe termen lung a stocării subteranelor de CO 2 sub presiune, deși în prezent sunt în curs de desfășurare studii de siguranță.

Cel mai nou sistem al echipei profesorului Erwin Reisner preia CO2 direct din aer (DAC) și îl transformă în gaz de sinteză: un intermediar cheie în producția multor substanțe chimice și farmaceutice. Cercetătorii spun că abordarea lor, care nu necesită transport sau depozitare, este mult mai ușor de extins decât dispozitivele anterioare alimentate cu energie solară.

Dispozitivul, un reactor de flux alimentat de energie solară, folosește filtre specializate pentru a capta CO 2 din aer pe timp de noapte, așa cum un burete absoarbe apa. Când soarele iese, lumina soarelui încălzește CO 2 captat , absorbind radiația infraroșie, iar o pulbere semiconductoare absoarbe radiația ultravioletă pentru a începe o reacție chimică care transformă CO 2 captat în gaz de sinteză solar. O oglindă de pe reactor concentrează lumina soarelui, făcând procesul mai eficient.

 

a, Scheme ale sistemului în timpul funcționării pe timp de noapte a luminii. b, Scheme ale întregului sistem în timpul funcționării de zi cu lumină. c, Unitatea de captare a carbonului cu ecuații de captare și eliberare a CO 2 chimic. d, Compoziția materialului unității de CO 2 U condusă de solar și reacțiile relevante de reducere și oxidare. RT, temperatura camerei; MFC, controler debit masic; PEI, polietilenimină; PET, poli(etilen tereftalat)