DEZASTRU > Administrația Națională „Apele Române” i-a acuzat pe fermieri că sustrag ilegal apă din râul Dâmbovița.  Ne-au vândut cu tot cu pământ, apă și viitor.

DEZASTRU > Administrația Națională „Apele Române” i-a acuzat pe fermieri că sustrag ilegal apă din râul Dâmbovița. Ne-au vândut cu tot cu pământ, apă și viitor.

LUNGULEȚU, DÂMBOVIȚA – Într-o Românie în care agricultura autohtonă moare sub ochii statului, fermierii sunt tratați ca infractori pentru că vor să irige câmpul. În timp ce pământul crapă de secetă, iar varza se strică în lăzi, Guvernul stă cu pixul în aer și cu hârtiile în brațe. Românii cer apă, dar primesc doar promisiuni goale și jigniri.


🔻 Fermierii: „Suntem forțați să abandonăm. Plecăm la sparanghel!”

Fermierii din Lungulețu se află în pragul colapsului economic. Cultivatorii de varză trag un ultim semnal de alarmă.

„Suntem în faliment! Kilogramul de varză îl dăm cu 20-30 de bani, în magazine e cu 4 lei și e franțuzească! Avem datorii la pesticide, copii acasă și culturile se usucă în câmp. Dacă nu putem iriga, plecăm în Germania la sparanghel”, a declarat un agricultor local.


🔻 Guvernul mimează empatia, dar controlează inclusiv râurile

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, s-a prezentat la Lungulețu pentru o demonstrație de PR și nervi. Refuzând orice derogare, chiar și în fața camerelor, ministrul a transmis sec:

„Nu pot să vă dau în scris, aici, în câmp, derogare.”

Mai grav, Barbu a fost uluit că varza ajunge de la 0,30 lei la 4 lei/kg în supermarketuri. A promis că „ANAF va verifica”, ca și cum problema agricultorilor ar fi un mister economic, nu rezultatul unui sistem corupt și falimentar.


🔻 Apele Române: Apa nu e pentru români?

Într-un gest greu de descris, Administrația Națională „Apele Române” i-a acuzat inițial pe fermieri că sustrag ilegal apă din râul Dâmbovița. Un râu care aparține României. Care curge pe pământ românesc. Și care e vital pentru agricultură.

În loc să le pună la dispoziție infrastructură, ANAR le cere contracte, liste și „condiții tehnice”, dar abia din toamnă – adică după ce recolta e pierdută.

„Până la 15 septembrie vom face o listă, apoi vom semna contracte…”, a spus directorul instituției, Sorin Lucaci.

Practic, statul îți cere acte și timp, pentru a-ți da acces la apa din țara ta. Până atunci, culturile mor, iar românii sunt puși să cerșească.


🔻 Vând România bucată cu bucată

Această situație nu este un simplu blocaj birocratic. Este dovada că statul român nu mai lucrează pentru cetățeni, ci împotriva lor. Agricultura autohtonă este sacrificată cu cinism, în timp ce supermarketurile sunt burdușite de marfă din afară.

Se vinde pământul, se vinde munca românului, iar acum se vinde și apa.

Ce urmează? Taxă pe aer?


🔻 Concluzie: Străini în propria țară

România nu mai este a românilor care muncesc pământul. Este a celor care dau bine în conferințe de presă, a celor care vând ce a mai rămas: resursele, fermierii, viitorul.

„Vrem doar să muncim, să avem apă și să trăim aici. Nu cerem nimic gratis. Dar dacă ne mai bat joc de noi, plecăm. Nu mai putem.”

Când guvernul îți închide robinetul cu apă, dar ține larg deschise ușile pentru importuri, înseamnă că țara nu mai e a ta. E a lor.

Lasă un răspuns