Traficul naval în zonele puțin adânci, cum ar fi porturile, poate declanșa emisii mari de metan doar prin simpla deplasare pe apă, potrivit unui nou studiu condus de Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia. În cadrul studiului, cercetătorii au observat emisii de metan de douăzeci de ori mai mari în zona de navigație în comparație cu zonele neperturbate din apropiere.
În ciuda faptului că metanul este un gaz cu efect de seră de 27 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, aceste emisii sunt adesea trecute cu vederea de metodele de măsurare actuale.
Măsurătorile noastre arată că traversările navelor declanșează impulsuri clare de fluxuri mari de metan din apă în atmosferă. Acest lucru este cauzat de schimbările de presiune și de amestecarea masei de apă. Chiar dacă impulsurile sunt scurte, cantitatea totală pe parcursul unei zile este semnificativă.
—Amanda Nylund, cercetătoare la Universitatea de Tehnologie Chalmers și la Institutul Meteorologic și Hidrologic Suedez, SMHI
Metanul este un gaz cu efect de seră puternic; îngrijorarea cu privire la emisiile de metan provenite de la puținele nave care funcționează cu gaz natural lichefiat (GNL) este un subiect foarte controversat. În studiul actual, emisiile de metan măsurate sunt complet decuplate de combustibilul ales de nave. Aceasta înseamnă că toate navele pot provoca emisii și, prin urmare, contribuția transporturilor maritime la emisiile de gaze cu efect de seră a fost subestimată anterior. Cercetătorii subliniază că, deși metanul se găsește în mod natural în sedimente, activitatea navelor provoacă o eliberare extinsă în atmosferă.
Studiul se concentrează pe zonele marine puțin adânci, unde sedimentele sunt lipsite de oxigen și bogate în materie organică. În astfel de medii se formează metan, iar la niveluri ridicate de producție, gazul se poate scurge sau poate emite bule în apa de deasupra. Când trece o navă, presiunea de pe fundul mării se schimbă, iar bulele de metan își croiesc drum mai ușor afară din sedimente. În combinație cu amestecarea care are loc în urma navelor, metanul se poate ridica rapid la suprafață și poate scăpa în atmosferă.
Un studiu condus de Chalmers arată că trecerile navelor pot declanșa impulsuri clare de fluxuri mari de metan din apă în atmosferă. Emisiile sunt cauzate de schimbările de presiune și de amestecarea masei de apă. Cercetătorii au observat emisii de metan de douăzeci de ori mai mari în șenalul navigabil comparativ cu zonele neperturbate din apropiere. În ciuda faptului că metanul este un gaz cu efect de seră de 27 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, aceste emisii sunt adesea trecute cu vederea de metodele de măsurare actuale. Ilustrație: Universitatea de Tehnologie Chalmers | Amanda Nylund
Articolul cu acces liber, publicat în Nature Communications Earth & Environment , este rezultatul unei ample colaborări de cercetare. Fenomenul emisiilor extinse de metan în apele puțin adânci a fost descoperit pentru prima dată întâmplător, în legătură cu alte măsurători efectuate în Golful Neva din Marea Baltică.
Descoperirea impactului până acum necunoscut al navelor este importantă pentru îmbunătățirea estimărilor globale ale emisiilor de metan, mai ales având în vedere că nouă dintre cele mai mari zece porturi din lume sunt situate în ape cu condiții similare cu cele din Golful Neva.
—Johan Mellqvist, profesor de teledetecție optică la Chalmers, al cărui grup a făcut descoperirea neașteptată care stă la baza noilor rezultate
Două dintre cele mai mari tipuri de nave, navele de croazieră și navele container, au declanșat cele mai frecvente și mai mari emisii măsurate de metan, însă navele ropax puțin mai mici (feriboturi combinate de marfă și pasageri) sunt, de asemenea, responsabile pentru emisii mari de metan. Tipul de navă mai mare (comparativ cu ropax și container), vrachierele, a fost responsabil pentru emisii mai mici. Aceasta înseamnă că este o problemă mai complicată decât dimensiunea navelor care controlează emisiile de metan.
O posibilă explicație pentru emisiile ridicate ale navelor ropax este faptul că acestea au elice duble.
—Rickard Bensow, profesor de hidrodinamică la Chalmers și responsabil pentru modelarea traficului naval realizată în cadrul studiului
Autorii studiului actual subliniază acum necesitatea regândirii modului și locului în care se efectuează măsurătorile de metan, în special în apele de coastă unde interacționează factorii naturali și umani. Aceștia pun un accent deosebit pe investigarea în continuare a porturilor mari din deltele râurilor.
Următorul pas este de a estima amploarea acestor efecte la nivel global. Porturile majore din China, Singapore și Coreea de Sud, precum și porturile europene precum Rotterdam, Antwerp și sistemele fluviale din Germania, au condiții similare cu cele din Golful Neva. Este foarte probabil să subestimăm și acolo emisiile de metan.
—Ida-Maja Hassellöv, profesoară de științe maritime ale mediului la Chalmers, care va conduce proiectul ulterior care va începe în această toamnă
Resurse
- Nylund, AT, Mellqvist, J., Conde, V. și alții. Emisii de metan costier declanșate de trecerea navelor. Commun Earth Environ 6, 380 (2025)
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.