Ce urmează?„Comisia a semnat contracte de miliarde de euro în lipsa unei transparențe minime și a favorizat în mod abuziv companiile farmaceutice prin exonerarea acestora de răspunderea pentru efectele adverse.” – Gheorghe Piperea
Dacă moțiunea de cenzură va fi aprobată cu o majoritate de două treimi, Comisia Europeană va fi nevoită să demisioneze în bloc. Totuși, șansele sunt reduse, având în vedere eșecul celor cinci moțiuni de neîncredere anterioare, care nu au reușit să strângă susținerea necesară.
Contextul acuzațiilor
În centrul criticilor se află contractele semnate între 2020 și 2021 pentru achiziționarea a peste 3 miliarde de doze de vaccin, în valoare de circa 2,7 miliarde de euro. Aceste acorduri au fost încheiate înainte de finalizarea studiilor clinice, iar responsabilitatea pentru posibilele efecte secundare a fost transferată către statele membre.
Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că Comisia Europeană a încălcat parțial legislația UE, neasigurând accesul public la contractele respective și permițând clauze considerate abuzive în favoarea companiilor farmaceutice.