Președintele american Donald Trump a făcut un anunț de mare impact, afirmând că liniile generale ale unui acord de pace între Rusia și Ucraina sunt deja stabilite. În cadrul unui interviu, Trump a confirmat că a avut discuții detaliate atât cu Vladimir Putin, cât și cu Volodimir Zelensky și că este încrezător că se apropie de un rezultat favorabil.
a declarat Trump."Am avut discuții foarte bune, după cum știți, cu președintele Zelensky și cu președintele Putin. <…> M-am înțeles foarte bine cu ambii lideri și cred că avem cadrul unui acord. Sper să avem cadrul unui acord,"
Deși Trump nu a oferit detalii exacte despre termenii acordului, surse apropiate negocierilor sugerează că discuțiile se concentrează pe:
În declarațiile sale, Trump a reiterat o poziție pe care o susține de mult timp: dacă ar fi fost președinte în 2022, războiul nu ar fi avut loc niciodată.
"Acest conflict nu ar fi avut loc niciodată dacă eu eram președinte. SUA nu avea un președinte competent la acea vreme."
Potrivit liderului american, administrația Biden a eșuat în gestionarea relațiilor internaționale și a permis escaladarea conflictului. Trump susține că, sub conducerea sa, ar fi avut capacitatea diplomatică de a preveni această criză.
Dacă Donald Trump reușește să intermedieze un acord de pace între Rusia și Ucraina, acesta ar putea avea consecințe majore: