Un înalt oficial ungar delegat la NATO i-a făcut cadou ministrului croat de Externe un atlas care înfățișează „Ungaria Mare”, Ministerul Afacerilor externe transmite duminică, 29 decembrie, că vede acest gest ca pe unul provocator.
Ministerul Afacerilor Externe din România a reacţionat la ştirile conform cărora Delegaţia permanentă a Ungariei la NATO a circulat, sub formă de cadou destinat celorlalte delegaţii Aliate, un Atlas naţional ungar în care apar elemente de natură istorică, precum situaţia demografică sau hărţi.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că „a transmis în data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea faţă de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relaţia de Partener Strategic între România şi Ungaria şi de aliaţi NATO”,
„Există mai multe opțiuni pentru ca Rusia să testeze coeziunea alianței”, inclusiv acapararea limitată de teritorii, fostul șef al Corpului Multinațional al NATO de Nord-Est cu sediul în nord-vestul Poloniei, generalul locotenent Jürgen-Joachim von Sandrart, a declarat pentru Newsweek chiar înainte de a-și părăsi postul în Noiembrie.
Urgența exprimată de înalți oficiali militari și politici este acum evidentă. Andrius Kubilius, comisarul Uniunii Europene pentru apărare, a declarat în septembrie că miniștrii apărării și comandanții NATO „sunt de acord că [președintele rus] Vladimir Putin ar putea fi pregătit pentru o confruntare cu NATO și UE în șase până la opt ani”.
Pregătirile nu sunt doar militare, sunt și civile. La mijlocul lunii noiembrie, cel mai nou membru al NATO, Suedia, a publicat o broșură despre care spunea că i-a ajutat pe rezidenții țării să „învețe cum să se pregătească și să acționeze în caz de criză sau război”. Broșura subliniază ce ar însemna o stare de alertă crescută, modul în care fiecare locuitor s-ar implica într-un efort de război și cum sună diferite sirene.
„Nivelurile amenințărilor militare sunt în creștere”, îi avertizează prospectul pe cetățenii țării scandinave. „Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu – un atac armat asupra Suediei”.
Norvegia, de asemenea, a publicat un pliant despre cum să se abordeze „vremea extremă, pandemiile, accidentele, sabotajele și, în cel mai rău caz, actele de război”.
Finlanda are ghiduri disponibile public despre cum se pregătește pentru „cea mai mare amenințare posibilă, războiul”.
În țările baltice, Agnė Bilotaitė, ministrul de interne al Lituaniei, a declarat în septembrie că fiecare dintre autoritățile locale ale țării trebuie să întocmească rapid planuri de evacuare care sunt „gata” să fie puse în mișcare.
Abordări legate de faptul că un conflict global nu este iminent au fost expuse public în ultimele luni și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de șeful diplomației europene, Josep Borrell.
Amiralul Radakin a declarat că el crede că publicul britanic va fi din nou la înălțimea provocării în cazul în care va exista vreodată o altă amenințare existențială precum cea reprezentată cândva de Germania nazistă.
“Categoric! Cred că națiunea noastră are această mândrie, are acest angajament”, a spus el, încercând să suscite un recurs la istorie, când societatea britanică a dovedit rezistență în timpul bombardamentelor naziste, când Londra și insula britanică nu au căzut în mâinile Germaniei hitleriste.