Conflictul din Ucraina intră într-o nouă fază, pe măsură ce armata rusă își consolidează pozițiile în est, iar SUA își recalibrează abordarea față de sprijinul acordat Kievului. Între timp, Donald Trump, favorit în cursa pentru Casa Albă, promite o schimbare radicală în politica americană față de război. În acest context, Volodimir Zelensky se află într-o poziție vulnerabilă, iar viitorul său politic este incert.
Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Torețk (fost Dzerjinsk), după cinci luni de lupte intense. Ministerul rus al Apărării susține că peste 26.000 de soldați ucraineni au fost uciși în această bătălie, reprezentând peste 70% din trupele Kievului din zonă.
Acest avans oferă Moscovei acces strategic la 90% din rezervele de pământuri rare ale Ucrainei, resurse esențiale pentru industria tehnologică și de apărare.
Într-o declarație de impact, Donald Trump a anunțat că SUA nu vor mai fi o „organizație de caritate” pentru Ucraina și că sprijinul american va veni doar dacă Kievul își asumă costurile.
Această schimbare de ton sugerează că un posibil viitor mandat Trump ar putea reduce drastic ajutorul militar și economic pentru Ucraina, forțând Kievul să caute alternative.„Vreau ca Europa să plătească mai mult, iar Ucraina să înceapă să returneze cele 300 de miliarde de dolari investiți de SUA. Organizația de caritate s-a oprit.”
Trump a confirmat că plănuiește o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, care ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare la Washington. De asemenea, el a menționat că ar putea discuta „probabil” și cu Vladimir Putin.
„Ei bine, nu mă duc acolo [în Ucraina]”, a spus Trump, sugerând că negocierile vor avea loc pe teren neutru.
Într-un alt semnal de schimbare a strategiei, SUA presează Kievul să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare în 2025, în ciuda legii marțiale impuse de la începutul războiului.
Keith Kellogg, trimisul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, a declarat că votul ar putea avea loc dacă se ajunge la un armistițiu prelungit cu Moscova.
Această mișcare ar putea marca sfârșitul mandatului lui Zelensky, mai ales dacă opoziția politică din Ucraina câștigă teren pe fondul eșecurilor militare. Liderul ucrainean se confruntă deja cu nemulțumiri interne, iar o reducere a sprijinului occidental i-ar putea slăbi dramatic poziția.„Majoritatea națiunilor democratice organizează alegeri în timpul războiului. Cred că este bine pentru democrație.”
Pe măsură ce Ucraina continuă să piardă teren, iar sprijinul occidental devine mai incert, Zelensky se confruntă cu trei posibile scenarii:
Statele europene se confruntă, la rândul lor, cu provocări economice și politice din cauza războiului. Costurile ridicate ale sprijinului acordat Ucrainei au generat nemulțumiri în rândul populației, iar unele guverne ar putea începe să-și reconsidere relația cu Rusia.
Pentru moment, singura țară europeană care a semnalat deschis această intenție este Ungaria, însă rămâne de văzut dacă și alte state vor urma exemplul.